Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Hur tänker finländare?

Man kan verkligen fundera vad som rör sig i huvudet på finländare med tanke på den invandringssyn ni har.

Anledningen att jag som svensk skriver till en finländsk tidning är ett tv-program som gick under julhelgen om de finska barnen som kom till oss under 40-talet, 70 000 personer. Många finländare skulle knappast ha funnits i dag om inte dessa barn fått hjälp i Sverige. Vad lätt att glömma, eller hur? Är du en av dem som gnäller om invandringen, eller kanske barn till någon som räddades undan kriget?

Det är ganska lätt att bli upprörd som svensk när man hör hur man agerar i Finland, och att inte vilja ta hand om människor i yttersta nöd. Ser det ut som att vi i Sverige lidit av att ta emot finländare och många andra från hela världen genom tiderna? Tvärtom tror jag att det vidgat vår syn på andra människor och att vi fått ett öppnare samhälle som finländare inte kommer att få. Många småsamhällen i utdöende har blomstrat igen tack vare invandringen och människors vilja att få hjälpa andra där.

Självklart har även vi en stor grupp som inte vill hjälpa medmänniskor, nynazismen är växande i hela Europa. Det konstiga är väl att det är de människor som upplevt elände i sitt land som är minst benägna att ställa upp för andra, som till exempel länderna i det forna Jugoslavien, Ungern och Finland. En stor del av dem kom till Sverige när det var krig och kris hemma …

Varför blir det så?

Lennart Edmark
Sidensjö, Sverige