Svensk risktagning

Ekonomi Det mesta av de synpunkter som Finsk-svenska handelskammarens vd Kjell Skoglund framför (HBL 12.12) om varför Sveriges ekonomi är bättre än Finlands kan jag hålla med om.
För balansens skull är det skäl att göra några noteringar. Det föreligger olika tolkningar beträffande för- och nackdelar bland experter med att höra till eurozonen eller stå utanför. Valutaprojektet måste emellertid ses som långsiktigt. Skoglund hävdar att det inte är likgiltigt för Sverige hur det går för eurovalutan. Säkert inte. Vad som inte heller är betydelselöst är att Sverige som alla vet lämnade sig utanför euron när det begav sig och därmed explicit inte deltagit när det gällt en av hörnstenarna i det europeiska samarbetet.
Förbundskansler Angela Merkel har hela tiden starkt försvarat eurons betydelse för samarbetet i såväl med- som motgång. Jag minns inlägg i debatten före den svenska folkomröstningen som gick ut på att man inte visste hur valutaunionen kommer att lyckas. Självfallet var det fråga om en risktagning och är det fortsättningsvis. Den risktagningen är större genom att flera länder lämnat sig utanför och inte tagit ansvar. Däremot har Sverige så långt som möjligt velat medverka i beslutsprocessen kring euron.
Olof Öström
Brändö