Effektivera skolprojektet

Kiva skola-projektet Rubriken ”Kiva skola får skarp kritik” har under hösten uppenbarat sig på Yles hemsida. Artikelns bryska inställning gentemot antimobbningsprogrammet kan dock knappast betraktas som överraskande. Under de senaste åren har rubriker i den stilen blivit allt vanligare: ”Kiva skola garanterar ingenting” och ”Kiva skola ingen kvalitetsstämpel”. Det syns tydligt att programmets verkliga effekt allt mer börjat ifrågasättas.
För mig överträffade det alla förväntningar då min insändare i HBL, den senaste kritiken mot Kiva skola, ledde till en intervju, en artikel på Yle och åtskilliga diskussioner. Det var uppenbart att en öm punkt hade vidrörts. Det är mycket bra att en enskild individs åsikter uppmärksammas på detta sätt, men nu har debatterna kring ämne åter avtagit.
Temat kommer dock bara att återkomma och det är dags för Kiva skola att få lite offentlighet. Professorerna bakom detta program borde själva uppleva sina kivalektioner i praktiken. De borde själva kartlägga elevernas och föräldrarnas åsikter, i stället för att blint lita på enkla frågeformulär. Jag anser att detta skulle ge dem en insikt i föraktet som råder i finländska högstadier och hjälpa dem att effektivera Kiva skola. 
Emma Henelius
Studerande, Kimito