Hur skulle ni vilja leva?

Samhälle Vi har flera omfattande funktionsnedsättningar varav en avser den intellektuella förmågan.
Med anledning av kommunernas avoga inställning till personlig assistans, som kunde möjliggöra för oss att bo självständigt i vårt eget hem, vill vi framföra vår åsikt om hur vi vill bo och hur vi önskar att leva. Den rätten har vi inte nu!
Många av oss bor i olika former av gruppboenden vilket betyder att vi inte har friheten att själv bestämma över vår vardag.
Orsaken till att vi inte kan förverkliga våra önskemål är personalbristen. På gruppboendet måste alla göra samma sak, tillsammans. Om vi skulle ha en personlig assistent och bo i våra egna lägenheter kunde vi komma och gå som vi vill, såsom andra samhällsmedlemmar. Vi behöver då inte heller bo tillsammans med någon vi inte kan tåla. Vi har alla våra specialintressen och hobbyer som vi gärna tillgodoser.
Vår vardag ser vanligtvis ut så här: på morgonen åker vi till arbetscentralen där vi jobbar till ungefär klockan 15 och sedan tillbaka till boendet där vi sitter resten av dagen. Vecka efter vecka. Möjligtvis kan vi komma ut någon minut, men i grupp, och vi kan inte själva välja vad vi vill göra. Alla har inte tv på sitt rum och då måste man samsas om programmen; har ni samma smak angående program som era kolleger eller partner? Vi kan inte gå ut och gå, eller simma eller på bio utan assistans.
Personlig assistans är ett krav som måste uppfyllas ifall vi skall kunna leva som andra medborgare. Vi vill kunna leva som andra i samhället, bland familj och vänner. Varför får vi inte denna rätt?
Hur skulle ni själv vilja leva ert liv?
Linda Österholm
Ordförande, Föreningen JAG rf –Jämlikhet, Assistans och Gemenskap

Kalle Gyllenberg
Johan Järvensivu
Victor Lehtinen
Hanna Waller
Mikael Grönlund
Esbo

Linda Backman

Vanda