Chockstyrning av universiteten

Högskolor Enligt HBL och ÖN (4.12) lyssnar finansminister Alexander Stubb hellre till Finansministeriets tjänstemän än till ”jourhavande docenter”. Det har nu visat sig att dessa tjänstemän flagrant överskred sina befogenheter då de lobbade, myglade och intrigerade för att genomdriva lagen om förvaltarregistret, så effektivt att inte ens finansministern själv kunde hålla reda på sina siffror. Det ger onda aningar.
Snabba förändringar har skett inom universitetsvärlden redan innan de nu aktuella chocknedskärningarna. Den nya universitetslagen och förvaltningsreformerna har sopat ut demokratin ur universitetsförvaltningen och berett plats för näringslivet i universitetens styrelser. Avdelningar och fakulteter slås ihop till allt större enheter med allt större maktkoncentration.
Många har med Joel Backström (HBL 27.11) förundrat sig över att Helsingfors universitets ledning utan större protester rappt har börjat förbereda ett nedskärningsprogram som är mer omfattande och snabbare än vad regeringen ännu har krävt. Man tvingas associera till Naomi Kleins bok ”Chockdoktrinen”: kapitalismen är beroende av chocker och katastrofer för att kunna genomföra sina reformer fullt ut.
Beror de lama protesterna på att åtminstone en del av universitetets ledning ser nedskärningarna som en möjlighet snarare än en katastrof: nu är det äntligen dags att i samarbete med Finansministeriets tjänstemän skrota universitetens humanistiska trams och göra dem till lydiga och billiga konsultbyråer för näringslivet?
Nils Bäck
Universitetslektor
Helsingfors