Temperaturen sjunker

Klimatet Det nu pågående klimatmötet i Paris kommer att lyckas med sitt föreslagna mål att förhindra jordens medeltemperatur att stiga med en och en halv eller två grader fram till 2100! Detta oberoende av vilka beslut som klimatpanelen än fattar! Jag tror personligen att de kommer att lyckas ännu bättre och att jordens temperatur kommer att sjunka en del och inte stiga.
Den nuvarande värmeperioden som vi haft turen att få uppleva nådde sitt klimax 1930 med diverse korta avkylningsperioder senare. Den närmar sig nu sitt slut. En ny ”liten istid” är nu det sannolika men inte heller den ”stora istiden” som man våldsamt hotade med 1970 är att utesluta. Solens aktivitet har avtagit och därmed har jordens magnetiska poler börjat förflytta sig med en hastighet av 50 kilometer per år vilket betyder 500 kilometer på tio år. Det medför förändringar i havsströmmarna. Monsunen har redan börjat bli oregelbunden och likaså El Niño likt det som var fallet under lilla istiden.
Vi kan bekämpa föroreningar men vår planets klimatcykler rår vi inte på. Koldioxiden är livets gas. Växterna konsumerar koldioxid och kan inte leva utan den. Växterna avger i sin tur syre som alla djur likt oss själva är beroende av. Ingen koldioxid betyder inga växter. Inga växter betyder inget syre. Inget syre betyder inga djur.
Så enkelt är det.
Eirik Granqvist
Borgå