Var tredje kommun aktiv i klimatarbetet

Klimatet I artikeln “Småstäder visar exempel” (HBL och ÖN 2.12) presenteras klimatarbetet i de kommuner som deltar i projektet Kolneutrala kommuner (Hinku). Projektet är ett bra exempel på hur kommunerna aktivt jobbar med klimatfrågor. Det är dock oriktigt att påstå att Hinku är det enda som Finlands kommuner kan visa upp i fråga om klimatarbete.
En dryg tredjedel av kommunerna har utarbetat en klimatstrategi för sin egen verksamhet och bidrar därmed till att kommuninvånarna och de lokala företagen går in för kolsnåla lösningar. Många kommuner har uppställt samma mål för utsläppsminskningen som EU och Finland nationellt. Mer ambitiösa mål än detta finns också i många kommuner, för de vet att det behövs föregångare.
Kommunförbundet initierade Kommunernas klimatkampanj 1997 och kampanjen pågår fortfarande i 56 kommuner och två samkommuner. Under de senaste åren har kommunerna ställt nya mål för klimatarbetet och ett stort antal projekt som främjar klimatarbetet har startat. Över en tredjedel av kommunerna omfattas av kommunernas energieffektivitetsavtal, de största städerna är med i borgmästaravtalet (Covenant of Mayors) på EU-nivå, och nyligen har ett nätverk för hållbara kommuner (Finnish Sustainable Communities) kommit i gång. Direktörerna för de sex största städerna har också ett eget klimatnätverk och inom ramen för det har städerna tagit gemensamma klimatinitiativ.
På grund av att kommunerna i vårt land har ovanligt omfattande uppgifter är de viktiga aktörer i arbetet mot klimatförändringen. Kommunerna i Finland kan visa upp många goda exempel på klimatarbete, både i ett nordiskt och i ett globalt perspektiv.
Lotta Mattsson
Sakkunnig i miljöfrågor
Finlands kommunförbund