Låt den som förorenar betala

Klimatet Hela 97 procent av världens framstående klimatforskare är av den åsikten att det finns en global klimatförändring och att den är förorsakad av människans aktiviteter, främst genom koldioxidutsläpp. Koldioxidutsläppen kommer främst från fossila bränslen inom energiproduktionen och trafiken.

Klimatförändringen skapar stora kostnader för samhället, genom naturkatastrofer och flyktingströmmar. Det vi har sett av flyktingströmmar hittills är bara en försmak på vad vi har framför oss när flyktingströmmarna förorsakas av klimatförändringen.

Det finns alternativ till dessa fossila bränslen. Kostnaden för dessa alternativ kan vara till och med lägre än kostnaderna för fossila bränslen. Elproduktionskostnaden för vindkraften är i dag lägre än för kol- och kärnkraft. Det är endast inom trafiken som elbilen är litet dyrare än traditionella bilar med fossila bränslen. Detta beror främst på begränsad tillverkningsvolym samt stora subventioner för fossila bränslen.

Enligt Internationella valutafonden är de dolda kostnaderna från fossila bränslen astronomiska 5 000 miljarder dollar. Dessa kostnader kommer från miljöförstöring, klimatförändringen och sjukvårdskostnader. Dessa indirekta kostnader subventioneras av alla skattebetalare. De direkta subventionerna till fossila bränslen är fem gånger så stora som för förnybara energikällor, trots att de förnybara energikällornas andel, i till exempel Europa, av ny elproduktionskapacitet är hela 80 procent.

Problemet är att ingen äger luften och därför är det en allmän avstjälpningsplats. Om någon skulle äga luften skulle denna klimatförändring inte pågå för då skulle ägaren kräva ersättning av dem som förstör egendomen, alltså luften. Det skulle vara enkelt att utreda vad ett utsläpp på ett ton koldioxid kostar samhället. När man har summan utredd bör de som förorenar luften betala den summan för sina koldioxidutsläpp. När detta är infört är det slutet för fossila bränslen i energiproduktionen och trafiken.

Staterna måste inse att luften i deras land är deras egendom och att de som förorenar luften skall ersätta staten för respektive kostnader, som i slutändan betalas av ifrågavarande stat. Det är egentligen bara en fråga om det är den som släpper ut koldioxid eller skattebetalarna som skall stå för kostnaden. Då förorenaren betalar för sina kostnader har vi en hållbar utveckling i vårt samhälle där vi inte skjuter över problemen och kostnaderna på kommande generationer.

Energipolitiken är i en vändpunkt mot mera hållbara lösningar. Det finns alternativ som minskar påverkan av klimatförändringen. Vi kan alla påverka utvecklingen mot mera hållbara lösningar genom våra egna beslut i vardagen.

Patrik Holm

Ordförande, Vindkraftföreningen rf