Samma sammanhang?

Samhälle Paul Lillrank har säkert rätt på några punkter i sin kolumn De hade en dröm (HBL 27.11) eftersom han håller sig till den lilla världen (det vill säga Finland). Men därigenom använder han sitt ekonomikort till att halshugga andra än ursprungsbefolkningen. Han räknar närmast med sanna finländare och vägrar, för att använda hans egna ord, ”se sammanhang, extrapolera trender och dra slutsatser”.
Jag håller med om att intelligentian upprepade gånger hukar sig, men till den samhällsklassen skyfflar jag nog in Lillrank själv. För många och i många lägen och länder är det säkert som han skriver: ”generös välfärdsstat och en generös invandringspolitik går inte ihop”. Åtminstone är det en svår sits.
Å andra sidan slänger han också fram ett guldkorn, då han påpekar att rättvisa ”handlar inte bara om att tillgodose rättigheter utan också om hur plikter fördelas”. Problem uppstår om och eftersom vi åtminstone mentalt placerar oss i skilda båtar och fartyg, och en del är och skall vara mer eller mindre ranka.
Ekonomi är inte ett nollsummespel och som den utövas på dagens nationella och internationella nivåer påminner den närmast om ett intrikat pyramidspel. Det skall alltid finnas förlorare, vi och de – och i det avseendet ser jag definitivt likheter med olika läror som predikar den starkes rätt och livsrum.
Det verkliga och utslagsgivande sammanhanget är vår planet, den globala innebörden, och då vi tar orden rättigheter och plikter i bruk borde vi radera ut omänskliga gränser och sträva mot nya mänskliga i stället. Tellus är bara en liten tår i världsrymden, så jag tycker att vi borde ha förutsättningar och vilja att övergreppa och klara oss ganska bra tillsammans. Om vi bara kunde sluta upp att odla vårt bröd som de andras död.
Åtminstone är min dröm en generös välfärdsjord.
Gunnar Högnäs
Åbo