Stäng inte historiska Ekudden

Historia På grund av samarbetsförhandlingar är både Ekudden och Hvitträsk hotade att vara stängda under vintertid, alltså mellan september och maj. Man vill spara drygt två miljoner euro genom åtgärden. Enligt tillförlitliga källor lär man inte alls komma upp till denna summa även om båda museerna stängs. Det har jag personligen inte expertis om, men vill berätta på ett konkret plan om intresset för Ekudden främst utanför sommarsäsongen.
Ett av mina teman som yrkesguide är Finland under det kalla kriget med ett besök på Ekudden. Dessa specialguidningar har jag uttryckligen gjort utanför den egentliga turistsäsongen, senast för en vecka sedan. Det har varit främst inhemska grupper som intresserat sig för temat samt turister från det tyskspråkiga Europa.
Det vore ytterst beklagligt om dessa museer stängde för vintersäsongen eftersom det inte endast är den historiska arkitekturen det handlar om. I fallet Ekudden handlar det om politisk historia, utrikespolitik samt inrikespolitik under det kalla kriget, som personifierar sig i Ekuddens ”husbonde”, såsom personalen titulerade Urho Kaleva Kekkonen.
Yngre personer känner inte väldigt bra till den här tiden i vår historia på grund av att den knappt behandlades i historieundervisningen. Vi som är äldre har också en hel del att lära oss. Självfallet går det att läsa ny forskning, olika källor, olika böcker skrivna av olika forskare, journalister etcetera. Men genom att i praktiken kunna besöka händelsernas centrum ges en mycket djupare dimension i frågan. Till exempel arrangerades ett symposium för tre veckor sedan där salen var överfull av intresserade medborgare som kunde få delta i ett föredrag av Esa Seppänen, en av Kekkonens adjutanter under de kritiska åren med efterföljande diskussion och möjlighet till personlig intervju. Intresset var enormt.
Det skulle kännas ganska tomt att genomföra en guidning med detta tema och stå utanför byggnaden utan att kunna insupa atmosfären, det personliga, arbetsrummet med den autentiska almanackan framme med Kekkonens personliga anteckningar, de privata utrymmena och designen av inhemska formgivare.
Främst har de senare årens händelser och dagens politiska situation fått folk att intressera sig för denna period i vår historia. Jag anser att det är viktigt för att förstå dagens situation att ha perspektiv på vår egen historia, som inte ligger så långt tillbaka i tiden. För några år sedan genomgick Ekudden en totalrenovering och invigdes av president Sauli Niinistö 2012 i närvaro av tre tidigare presidenter. I år har det gått 40 år sedan ESSK i Helsingfors. Forskare hävdar att konferensen utgjorde det första steget mot slutet av det kalla kriget.
Stäng inte denna kulturskatt med historiska och politiska dimensioner som är viktiga att förstå också med tanke på dagens politiska utmaningar.
Redan nu är Ekudden öppet bara mellan onsdagar och söndagar under vintersäsongen.
Pia Saramo
Yrkesguide, Helsingfors