Spara energi!

Energi Ur Jarl Ahlbecks insändare (HBL 25.11) framgår det tydligt att vårt land snart kan hamna i en energikris där vi måste ransonera vår energikonsumtion!
Staten har skridit till åtgärder och beslutat investera hela 200 miljoner euro i ett dieselkraftverk på 50 megawatt ! Det är fullständigt ofattbart att ingen över huvud taget inser att man verkligen kan spara energi!
I stället slänger man ut enorma summor för att öka energiproduktionen. Att sätta hundratals miljoner på vindkraftstöd är verkligen idiotiskt. I januari och februari står vindkraftverken praktiskt taget stilla och då är energibehovet på toppen. Finlands system med inmatningstariff ger miljoner i vinster åt vindkraftsbolagen.
Dessutom gav staten 80 miljoner euro i stöd till Åland som anser sig vara ett självförsörjande landskap. Nu gör det Åländska Allwind vinst och delar ut vinstmedlen till nyttiga ändamål. Staten hade nog knappast tänkt att stödet skulle ges till något sådant!?
Genom att sätta dessa stödpengar på alternativ värme i hus och byggande skulle man få permanenta besparingar för en lång tid framåt. Besparingen skulle vara hundratals megawatt, kanske till och med några terawatt. Det samma gäller om man skulle använda stödpengar till att byta ut lampor till energisnåla led-lampor.
Besluten fattas av politiker. Om politikerna varken fattar att man måste spara energi eller hur man sparar energi ska de vända sig till expertisen. Sluta slösa med våra skattebetalares pengar!
Lasse Federley
Helsingfors