Stark klimatpolitik lönsam strategi

Klimatet September var i genomsnitt 1-3 grader över det normala i större delen av Sverige och Finland, enligt SMHI. Februari, mars, maj och juni 2015 är alla rekordmånader globalt sett. Den genomsnittliga temperaturen är den högsta som uppmätts under de månaderna sedan temperaturmätningarna började 1880.

Förra året var 19 miljoner människor på flykt från naturkatastrofer. Människor vars liv och hem slogs i spillror av torka, översvämningar och andra naturkatastrofer. Antalet klimatflyktingar till 2050 uppskattas stiga med mellan 100 och 350 miljoner. Ska man tro James Hansen, en av världens främsta klimatforskare, tycks Grönland och Antarktis nu smälta tio gånger snabbare än vad som tidigare uppskattats.

Hansens forskarteam drar slutsatsen att havsytan kan komma att höjas med tre meter på bara 50 år, vilket skulle leda till en oöverblickbar katastrof för många av världens människor och samhällen, inte bara i världens önationer, Bangladesh och Holland utan även i Sverige och Finland.

Klimatförändringarna kan leda till att 100 miljoner fler människor drivs under fattigdomsstrecket under de kommande 15 åren. Det konstaterar Världsbanken i en ny rapport.

Det finns miljarder skäl att investera i klimatomställningen. De dolda globala kostnaderna för fossila bränslen uppgår till astronomiska 5 000 miljarder dollar, skriver Internationella Valutafonden (IMF) i en rapport. Det motsvarar sex procent av den globala BNP och handlar om kostnader för miljöförstöring och en ökad belastning på sjukvården.

Om världens länder i Paris fattar beslut om att oljan, kolet och gasen ska beskattas motsvarande denna ofattbara ”subvention” av fossila bränslen, skulle övergången till 100 procent förnybart genom energieffektivisering och en energiproduktion genom sol, vind, biobränsle och vatten ta verklig fart. Det behövs onekligen – med miljöprofessor Johan Rockströms ord: ”Löser vi inte klimatfrågan lever vi snart i ett permanent världskrig – med planeten som fiende”.

Vi behöver sluta fred med moder jord. Fackföreningar, bistånds- och miljöorganisationer, religiösa samfund och många andra sluter upp för klimatet.

Omställningen till en hållbar värld kan gå mycket snabbare än vi vågar hoppas. På söndag, dagen innan FN:s klimattoppmöte COP21 inleds i Paris, planeras tusentals klimatmanifestationer i fler än 170 länder, miljontals människor som manifesterar tillsammans världen över denna dag. Världens största klimatmanifestation ”Tillsammans för klimatet” trycker på våra politiska ledare att fatta nödvändiga beslut nu!

Det enormt snabba prisraset på förnybar energi medför att dess utbyggnad överträffar alla prognoser. I takt med att priset på förnybar energi fortsätter att rasa, och att allt fler inser att en stark klimatpolitik är en klok och lönsam strategi, kommer det att uppstå en global kapplöpning mot en koldioxidsnål ekonomi.

Det inger hopp för framtiden.

Bo Bäckström

Närpes