Välfärdssamhället behöver en försvarare

Samhälle Bevakning av egna intressen, hot och stridigheter har stigit till nya nivåer. Regeringens tvångspaket, nedskärningar i låginkomsttagarnas utkomst och nu senast röran kring vårdreformen har visat att demokratin och beslutsfattandet i Finland är sönder. Det är allt skäl att komma ihåg att vårdreformen var en utmaning också för den förra regeringens parlamentariska arbetsgrupp, där alla partier var representerade. Men ingenting kan jämföras med Sipiläs, Stubbs och Soinis verksamhet.

Vårdreformen framkallade en regeringskris. Regeringen var nära att falla – det viskades att oppositionspartierna SFP och KD skulle hoppa in i en ny regering, ifall Stubb skulle ha tagit sitt pick och pack och gått. Sent på natten fick de tre vårdreformsröran löst: Centern fick landskapsstyre, Samlingspartiet fick ”pengar följer rika”-modellen och Sannfinländarnas ministrar fick fortsätta att åka i Audins baksäte. Alla är alltså vinnare. Eller är de?

Högerregeringen i Sverige tog 2010 i bruk den så kallade ”pengar följer klienten”-modellen. Modellen har visat sig vara problematisk och hälsoskillnaderna har ökat i Sverige. Kundbetjäningen förbättrades och köerna minskade – men endast för de rika och välmående. För de fattiga och sjuka blev servicen sämre – hälsovårdstjänsterna försvann från området, det uppstod problem med byråkrati och människor fick inte den hjälp de behövde.

”Pengar följer klienten”-modellen stärker också den privata servicens roll betydligt. Nu stöder den privata sektorn den offentliga, men i framtiden kommer de att ha en lika stark roll. Stora multinationella företag hoppar av glädje och solen skiner i skatteparadisen efter regeringens beslut. Ojämlikheten i vårt hälsovårdssystem är redan nu ett problem i Finland. Fattiga och arbetslösa har sämre möjligheter att få hälsovård än de rika eller löntagare. Varför vill då regeringen ta i bruk en hälsovårdsmodell, som vårt grannland har bevisat kommer att öka hälsoskillnader ännu mer? Detta är ett historiskt beslut, offentliga servicen som de flesta kan komma till ska ersättas med privata företag, vars första uppgift är att generera vinst åt sina ägare.

Det pågår en ideologisk kamp mot vårt välfärdssamhälle. Innan valet var Samlingspartiet det enda parti som ville privatisera och slopa konsensussamhället. Ingen ville försämra åldringarnas och barnfamiljernas situation. Finländarna gav inte Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna mandat till den politik de nu för. Folket gav inte mandat till att privatisera vår hälsovård, till att slopa konsensussamhället eller till att trampa på åldringar och barnfamiljer. Det finländska välfärdssamhället och dess medborgare behöver en försvarare – nu och i framtiden.

Anette Karlsson

Styrelsemedlem, Finlands svenska socialdemokrater