Över språkgränsen

Svenska dagen I Sotungin lukio i Vanda firades svenska dagen med en helt enastående fest. Uppträdande vid festen var barn och ungdomar från Sotungin lukio, Simonkallion koulu, Peltolan koulu och Vestersundom skola. De sjöng till exempel Vem kan segla förutan vind, Mamma Mia, Spegling och andra svenska sånger.
Hälsningstalet och avslutningsorden höll Patrik Karlsson, rektor för Vestersundom skola, för festtalet stod biträdande stadsdirektören Elina Lehto-Häggroth, som betonade vad allt Finland en gång i tiden ärvt från Sverige och betydelsen av kunskaper i svenska i dag. Som konferenciéer verkade två gymnasister. Allt gick på svenska i en finsk miljö!
Det kändes ända in i hjärteroten fint när över 200 barn och ungdomar på scenen och en hel festsal full av gymnasister stående stämde in i Modersmålets sång.
Är inte detta ett extremt gott exempel på kontakt över språkgränsen, så säg! Patrik Karlsson skall ha en eloge för sitt engagemang i den här lovvärda aktionen, som redan sparkats i gång för andra gången. Ta efter idén, den är fin!
Gunnar O Weckström
Vanda