Regeringens sparåtgärder skadar hela samhället

Samhälle Den nuvarande regeringen har som mål att spara på bekostnad av välfärden. Nedskärningarna är riktade mot de allra svagaste i samhället. Regeringens åtstramningspolitik är i allra hösta grad ansvarslös och farlig. Den har skapat rädsla, osäkerhet och socialekonomiska skillnader i vårt samhälle. Vi lever onekligen i ekonomiskt svåra tider. Att dämpa den ekonomiska tillväxten ytterligare är fullkomligt vansinnigt. Under ekonomiskt svåra tider bör man stimulera ekonomin. Men regeringens nedskärningsprogram har åstadkommit det motsatta.
Ett sunt samhälle förutsätter solidaritet, rättvisa, jämställdhet och rätt till arbete. De flesta i samhället tryggar sitt uppehälle genom att arbeta. Arbete är inte enbart en inkomstkälla utan de flesta finner glädje i sitt jobb och upplever det som en del av sin identitet. Som konsekvens av de brutala nedskärningsprogrammen som regeringen har tagit i bruk har många förlorat sitt jobb, och flera kommer tyvärr att gå samma öde till mötes. Regeringens åtstramningspolitik har å ena sidan gett upphov till försämrad välfärdsproduktion. Å andra sidan har medborgarnas köpkraft försvagats, vilket igen kan återspeglas i det outhärdliga ekonomiska läget.
De flyktingströmmar som vi har fått se på senare tid har skapat oro och bitterhet bland det finska folket. Många anser den dystra ekonomiska situationen vara en följd av den stora mängd flyktingar som dagligen anländer till vårt land. Det är väl ingen hemlighet att de som har det ekonomiskt kärvt i samhället tyr sig till dem som erbjuder feta löften. De som kommer med konkreta alternativ ses som frälsare och hjältar. Men man är egentligen omedveten om dessa hjältars riktiga motiv och agenda, man vet inte heller vad det innebär att stöda dessa. Sparåtgärderna har skapat och förstärkt diverse fraktioner och rörelser i samhället som utnyttjar läget till sin fördel. Dylika rörelsers vansinniga handlingar har vi också fått bevittna under den senaste tiden.
För en vettig människa är regeringens tankesätt obegripligt. Den åtstramningspolitik som regeringen utövar är i grund och botten skadlig för hela samhället. Den fungerar nämligen som bensin på elden – en eld som kan vara svår att släcka. Regeringens åtstramningspolitik har skadat ekonomin samt fått fart på nationalistiska rörelser och missnöjda medborgare – en ond cirkel som måste brytas innan den har ställt till med ytterligare oreda. Flyktingar får inte ses som en belastning, utan det är regeringens åtstramningspolitik som hotar vårt välfärdssamhälle. Därför bör regeringen agera med ansvar och ta hänsyn till alla samhällsgrupper i sina beräkningar.
Vi står inför stora utmaningar som vi bör försöka övervinna tillsammans. En vettig politik och rättvisa ekonomiska lösningar som gynnar alla i samhället behövs mer än någonsin förr.
Veronica Kalhori
Doktor i biovetenskaper, riksdagsassistent (SDP)