Slutet för Peffan?

Lärarutbildning Först en kort bakgrund: Två universitet avser inleda svenskspråkig lärarutbildning i Helsingfors. Åbo Akademi, i avsikt att fylla de obehöriga lärartjänsterna i staden, och Helsingfors universitet, som inte hittills har angett syftet och målsättningen för sin lärarutbildning.
Konsekvenserna är att i ÅA:s fall överlever lärarhögskolan i Vasa medan Helsingfors universitets utbildning leder till katastrof för utbildningen i Vasa därför att sökande i Helsingfors, Nyland, Åland och övriga Finland successivt kommer att studera vid Helsingfors universitets lärarutbildning. Detta anser jag självklart, det kräver inte någon form av debatt.
Jag önskar till Helsingfors universitet, Svenska folkpartiet, Folktinget och Undervisningsministeriet ställa en fråga: Anser dessa att något universitet i Finland kommer upprätthålla en lärarhögskola i det svenska Österbotten med endast en dryg tredjedel av den svenskspråkiga befolkningen i Finland och skulle en sådan lärarhögskola fylla sitt syfte?
Rune Björkqvist
Molpe, Korsnäs