EK redo främja lösning

Samhälle I ledaren (28.10) ”Vad vill EK uppnå?” konstateras att EK tillsvidare har varit ovillig att kompromissa i förhandlingarna om samhällsfördraget. Vi på EK anser att så inte är fallet. Särskilt vill jag korrigera två påstående som framförs i ledaren.
I motsats till vad HBL påstår har EK inte motsatt sig förslaget om att exportindustrin i framtiden kunde bestämma nivån på lönehöjningarna, tvärtom. Vi på EK har ansett att denna tanke är uppbyggande och värd att överväga.
Påståendet om att EK motsätter sig en förstärkning av personalrepresentationen i företagen är inte heller korrekt. Personalrepresentationen är viktig bland annat vid lokalt avtalande. Personalrepresentationen kan ordnas på många olika sätt, bland annat med hjälp av förtroendemännen. EK har däremot förhållit sig skeptisk till att man i lag skulle tvinga små företag att ha personalrepresentanter i företagens styrelser och ledningsgrupper.
Det torde vara klart att den förbättring av konkurrenskraften som eftersträvades i förhandlingarna om samhällsfördraget var ett synnerligt viktig mål såväl för näringslivet som för hela det finländska samhället och för vilket vi har arbetat hårt. EK är redo att främja en lösning också i de nu pågående förhandlingarna.
Jouni Kemppainen
Kommunikationsdirektör, EK