Hur skall hela befolkningen försörjas?

Samhälle Jag följde med diskussionsserien ”Vem betalar?” (YLe Fem) om ekonomi. Oberoende av om deltagarna bar slips eller inte var man mycket fokuserad på pengar, räntor med flera abstrakta företeelser.
Man ivrade för mera företagsamhet, mellan raderna och rakt uttalat upprepades mantrat ”vi måste få fart på ekonomin, få konsumtionen att öka”. Den viktiga kopplingen till realekonomin –  grundproduktionen av livsmedel och allehanda material och ämnen, som vi behöver för vår överlevnad – och jordens naturresurser lyste nästan helt med sin frånvaro. Det förvånar å andra sidan inte för debattdeltagarna hade huvudsakligen ekonomisk utbildning och kan inte se helheter utan lever i företags- och finansvärldens ”bubblor”.
Det som av portföljförvaltaren Carolus Reincke betraktade som basen för en sund ekonomi, en ständig befolkningstillväxt, är det största hotet för hela mänskligheten och redan nu orsaken till många stora problem. Man kan kanske ersätta ett byggmaterial med ett annat, men jorden och dess resurser växer inte och ren luft och rent vatten kan inte ersättas.
Man talade om inkomstfördelningen, men blundade för det faktum att utan fattiga finns det inte rika. Det är ju fråga om relativa begrepp. Alla kan inte heller vara entreprenörer, ledare eller innovatörer, utan det behövs ”vanliga arbetare” som utför enkla arbeten utan vilket mera komplicerad produktion och avancerade samhällsstrukturer inte vore möjliga.
Slutligen är inte fråga om hur man skall skapa lönearbetsplatser utan hur vi skall kunna försörja hela befolkningen. Ordet sysselsättning i betydelsen lönearbete borde för övrigt bannlysas. Sysselsättning finns det nog av till exempel för barn, arbetslösa och pensionärer.
Jan-Erik Ingvall
Helsingfors