Innehållet räknas

Pensionärer Susanna Ginman drar på ledarplats (HBL 23.10) slutsatsen att i politiken är det avgörande hur det ser ut. Det är självfallet så att det har betydelse vilket intryck man ger, men det har minst lika stor betydelse hur saker och ting ligger till i verkligheten. Ginmans kommentar på ledarplats hänför sig till SFP:s agerande i frågan om interpellationen om pensionärerna.
I Svenska riksdagsgruppens skuggbudget har vi tagit bort regeringens nedskärning i pensionärernas bostadsbidrag. Vi har också andra förslag som förbättrar pensionärernas ekonomiska situation. Vi vill framför allt revidera kostnadstaken för pensionärer. Utmaningen ligger nämligen i att samtidigt som bostadsbidraget sjunker väljer regeringen att höja självrisktaket för till exempel sjukhusresor och mediciner. Vi vill utreda hur den modell man har i Sverige lämpar sig i Finland för att trygga pensionärernas ekonomiska situation. Det här var, i kombination med det faktum att vänstern och De gröna valde att lansera sin interpellation utan att vidtala oss, orsaken till att vi inte är med i interpellationen.
Om HBL månar om att ge en klar bild av hur saker och ting ser ut kunde man hoppas att man från nyhetsredaktionen kontaktade partiet och frågade hur vi ser på frågan om pensionärerna. Till denna dag har HBL:s nyhetsredaktion inte kontakt exempelvis mig i denna fråga för en journalistisk kommentar eller intervju.
I verkligheten är det trots allt innehållet i politiken som räknas.
Carl Haglund
Partiordförande, SFP

Svar För tydlighetens skull: jag hade diskuterat interpellationen och SFP:s beslut att inte skriva under den med svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson, vilket också framgår av ledaren. På nyhetsplats får interpellationer sällan stor uppmärksamhet.
Susanna Ginman
Chef för ledarredaktionen, HBL