Enspråkiga klarar sig inte

Lärarutbildning Lärarutbildningen vid Peffan i Vasa är bra för de enspråkiga klassrummen. Dock, Peffan har inte förstått vad ett klassrum med svenska, tvåspråkiga och finskspråkiga elever kräver av läraren. Så är situationen i Helsingfors och stora delar av Nyland och Åbo.
För att klara situationen som lärare måste man vara tvåspråkig, även om undervisningen naturligtvis sker på svenska. Ganska snabbt skulle eleverna märka att de, om så behövs, kan tala om vad som helst bakom den enspråkigt svenska, österbottniska lärarens rygg om de använder finska. Det är tvåspråkighetens vardag där den enspråkiga österbottniska läraren får problem.
En stor del av studenterna från de österbottniska gymnasierna är fortsättningsvis enspråkiga. De har svårt att läsa finskspråkig text, än mindre formulera sig på finska. Tyvärr saknas fortsättningsvis i Österbotten insikten att akademiska studier i Finland kräver goda kunskaper i majoritetens språk. Det gäller alla studier, speciellt de pedagogiska studierna.
En lärare med bristande kunskaper i finska har ingen chans att klara av undervisningssituationen i en klass där det surrar av svenska och finska om vartannat mellan eleverna. För all del, det kan beslutas att barn med finska som modersmåls vägras tillträde till svenska skolor och enda godkända språk som får användas i skolan är svenska. Det tror jag inte riktigt på ändå.
Nå, varför söker sig inte tvåspråkiga studenter från huvudstadsregionen till Peffan i Vasa då? Jo, fortsättningsvis är undervisningsmiljön, auskultering, undervisningsövningar med mera helt annorlunda i Vasa än i Åbo och Helsingfors. Och vi kan väl knappast kräva att huvudstadsregionens pedagogie studerande ska pendla till Helsingfors för att auskultera och öva sig där. Enda lösningen är nog att huvudstadsmiljön får sin egen lärarutbildning.
Javisst är det trist att lilla Svenskfinland måste ha lärarutbildning på två ställen. Men så är det nog. Svenskfinland är inget enhetligt område. Det är två helt olika världar. Envisas Vasa med att motarbeta skapandet av en lärarutbildning i Helsingfors så går Vasa-enheten under inom några år. Tvåspråkiga lärare klarar sig i Österbotten. Enspråkiga lärare klarar sig inte i Nyland.
Gustav Skuthälla
Folkskollärare från Nykarleby seminarium, Närpes