Ge de unga en chans

Ungdomsarbetslöshet Vem skulle anställa de arbetslösa unga, och nu invandrare? För många finländare är detta självklart. Det är företagen. Eller är det inte så? Alla vet ju att det finns stora mängder med jobb som dessa unga praktikanter kunde göra. Varför går då så många tonåringar och ungdomar arbetslösa, detsamma kommer att gälla en stor del av våra invandrare. Svaret är enkelt, det finns ingen lag och det kommer heller inte komma någon lag som stadgar att ett företag eller en företagare måste anställa.
Varför anställer då inte företagen dessa grupper i större utsträckning? Ett företag producerar varor och tjänster i hård konkurrens, och investerar i nya maskiner som gör okvalificerade jobb, övergår till självbetjäning, eller så lämnas många jobb ogjorda. Detta för att det blir för dyrt att lära upp praktiserande ungdomar eller invandrare att utföra dessa jobb.
Men varför blir det då för dyrt att anställa de unga? Det är de finländska lagstadgade kollektivavtalen som stipulerar att ungdomar skall ha 80 procent av den lön som en yrkeskunnig person i samma bransch har. Resultatet ser vi i dag. Alla vet detta men ingen vill säga det högt. Riksdag och regering vet det, arbetsmarknadsparterna vet det, slagordet är att man skall kunna leva på sin lön.
Jag är helt av samma åsikt när det gäller behöriga yrkeskunniga arbetstagare, de skall ha en lön som de kan leva på. Men inte när det gäller ungdomar utan behörighet, som skall lära sig att ta de första stegen på arbetsmarknaden. Detta har skapat ett system som håller ungdomen borta från arbetsplatserna, vilket mig veterligen är någonting unikt i hela Europa. Vi tar ett enormt ansvar då våra ungdomar och flyktingar inte integreras i den finländska arbetsmarknaden.
För litet över ett år sedan infördes i Tyskland en minimilön på åtta euro i timmen, men det gällde endast personer över tjugofem år, och inte långtidsarbetslösa. I Finland försökte den föregående regeringen med en ungdomsgaranti där staten betalade den ungas halva lön. Men på grund av byråkratin blev detta en flopp, och inte skall väl staten betala företagens löner.
Borde inte arbetsmarknaden se till att vi har ett lönesystem som ger ungdomen möjlighet att ta sina första steg på verkstadsgolvet, i stället för att bli utestängda?
Lars Gästgivars
Företagarråd, Korsholm