Pensionärerna nonchalerades

Svenska Yle Tusentals pensionärer manifesterade sitt missnöje mot regeringens nedskärningspolitik för en vecka sedan i Helsingfors. Vad gör TV-Nytt i sin huvudsändning? Jo, man väljer att närmast fullständigt tiga ihjäl saken. Man kan gott fråga sig hur prioriteringarna görs på svenska Yle efter denna fadäs?
Det skulle helt klart ha varit på sin plats att ingående rapportera varför nu även pensionärerna väljer att stå på barrikaderna. I stället prioriterade TV-Nytt att djuplodande analysera förlagssituationen i Svenskfinland, som enbart berör ett fåtal. Och det i halva nyhetssändningen.
Hur kunde Svenska Yle avfärda en dyklik historisk manifestation? Vreden över regeringens åtstramningar hade till och med fått pensionärer ända från Jakobstad och Karleby att färdas till huvudstaden. Varför lät man ingen av dessa medborgare komma till tals i nyheterna?
Det är ju faktiskt en skymf mot Finlands pensionärer och i synnerhet mot hundratusentals folkpensionärer, varav merparten är kvinnor, att statsminister Juha Sipilä och finansminister Alexander Stubb inte ens drar sig för att kasta ut många av dessa folkpensionärer i en mycket oviss ekonomisk framtid.
I denna svåra situation är det närmast sällsamt likgiltigt att svenska Yle väljer att förtiga skeendet. Det är ju faktiskt denna generation som byggde landet efter kriget. De byggde ett välfärdssamhälle, som Sipilä och Stubb nu väljer att slå sönder. Samlingspartiets ordförande Stubbs retorik om att ”rädda fosterlandet” börjar skorra alltmer falskt.
Då väljer alltså svenska Yles nyheter att släcka strålkastarna. På vilka grunder gjordes detta och varför prioriterade man bort pensionärernas manifestation?
Stefan Nyman
Jakobstad