Flyktingarna borde själva få välja språk

Flyktingar Han flydde, och hamnade som ung tonårspojke i Finland. En konflikt i hans hemby långt uppe bland bergen i Afghanistan hade orsakat att hans liv var hotat. Han fick en varm och hjärtlig finlandssvensk vänfamilj. Han hade inte gått i skola och fick så småningom börja lära sig finska. Efter flera år är han nu utbildad svetsare, är uppskattad av sina arbetskamrater och dessutom en god skattebetalare. Vid ett offentligt tillfälle berättade han att han hellre hade lärt sig svenska först om han hade fått välja. Det håller han på med nu ...
Tack till Shakho Sadiq (HBL, VN, ÖN 10.10), Jessica Lerche och Ann-Jolin Grüne (HBL, VN, ÖN 13.10) för att de lyfter fram vikten av att ge flyktingar möjlighet att välja svenska som första inlärningsspråk. Borde det inte vara naturligt att ansvariga myndigheter och Röda Korset erbjuder flyktingar en möjlighet att få välja vilket språk de vill lära sig? Detta gäller speciellt i tvåspråkiga områden.
I många av flyktingarnas ursprungsländer är det normalt att tala flera olika språk. Svenska är ett indoeuropeiskt språk precis som persiska, vilket gör det lättare att lära sig svenska än finska. En del flyktingar kan tala en del engelska; också det underlättar inlärningen av svenska.
Jag noterar att Luckans integrationsarbete inte (ännu) stöds av Raseborg. I massmedierna har det förekommit uppgifter om att Raseborg vill erbjuda kommunplatser till de flyktingar som fått asyl. Har inte en kommun frihet att välja vilket språk som lärs in först? Integreringen skulle gå så mycket lättare om de nyanlända skulle få höra och tala majoritetens språk.
Jag efterlyser beslutsfattarnas respons till Lerches och Grünes uppmaningar.
Jan Tunér
Raseborg