Ideologi bakom ”enkel” aritmetik

Samhälle Fastän Fred Granberg vill röja ideologin från den ekonomiska debatten (HBL 9.10) tycks det vara ett trick. Han tar nämligen inte hänsyn till det att skatteuppbörden inte är någon aritmetisk fråga i första hand, utan det beror på politiska, ideologiska och till och med moraliska beslut hur mycket eller hur litet industrin och andra aktörer skall betala skatt.

Det finns alltså en mycket komplex växelverkan mellan behov och skattebeslut. Den nuvarande borgerliga regeringen bevakar intressena av en liten förmögen minoritet och den har uttalat sig att skattehöjningar inte kommer att ske, trots att i synnerhet de rika har råd att betala mera skatter. Även detta är ett aritmetiskt faktum.

Man har sänkt anställningskostnaderna i Finland men det har inte skapat nya jobb – och det var litet naivt att vänta sig något sådant. Bara aktieägarna tackar. De behöver ju inte genomgå rationalisering.

Granberg betonar exporten, men även inhemsk efterfrågan påverkar sysselsättningen. Likaså främjar den offentliga sektorn produktivitet.

Markus Lång, Helsingfors