Kvinnor är det andra könet i patriarkatet

Samhälle I HBL (7.10) kan vi läsa om orsaken till att kvinnor har sämre karriärmöjligheter än män. ”Tiarasyndromet är en inrotad missuppfattning som många kvinnor i arbetslivet bär på. Man tror att man lyckas bara man jobbar tillräckligt hårt, och är säker på att den som jobbar bäst belönas högst.”
Vad skönt att veta. Kvinnor bär helt enkelt på ett syndrom, det är därför alla riksdagspartier utom ett leds av män, och det är därför det enbart är män som sitter och förhandlar om arbetsmarknadsfrågor. Underförstått: det är kvinnornas eget fel att det är så.
Problemet är dock varken ”tiarasyndromet” eller kvinnorna själva. Problemet är att i ett patriarkat, i en samhällsordning där männen besitter största delen av den sociala, politiska och ekonomiska makten, värderas typiskt kvinnliga egenskaper och intressen lägre. 
Under hela sin uppväxt får flickor lära sig att vänta på sin tur, vara duktiga, pålitliga och inte ta för mycket plats. När flickorna blir kvinnor och kommer ut i arbetslivet ändrar tongångarna. Då heter det att kvinnor tar för lite plats, inte tar för sig och de diagnosticeras med diverse påhittade syndrom för att förklara den bristande framgången.
När den här formen av patriarkal dubbelbestraffning når sin kulmen kallas framgångsrika kvinnor bitchiga och det spekuleras om deras sexuella läggning. Ett konkret exempel för att illustrera detta fenomen hittar vi i president Tarja Halonen.
I skolan är det flickor som får de höga betygen och det är unga kvinnor som dominerar i högskolorna. Men det är fortfarande män som innehar de högsta samhällspositionerna medan kvinnor dras med låga löner och obefintliga pensioner, eftersom männen fått de rätta redskapen för att klara sig i ett arbetsliv som utformats av män och för män.
För att kunna vara framgångsrik i ett patriarkat måste kvinnor alltså bli mer som män, och det innebär att vara motsatsen till den roll man tilldelats under hela sin uppväxt. I ett patriarkat innebär manlighet norm och kvinnlighet undantag. I ett patriarkat är manlighet det eftersträvansvärda och kvinnlighet ett syndrom. I ett patriarkat är kvinnor det andra könet.
Astrid Råberg
Juridikstuderande, Åbo