Dold agenda?

Politik I regeringsförhandlingarna i maj inträffade i slutet en överraskning. SDP föll bort från regeringen och Sannfinländarna togs i stället med i regeringen. Konstellationen Centerpartiet-Samlingspartiet-Sannfinländarna måhända verkade som en vettig regeringskonstellation men hade Sipilä något annat i tankarna?
Nu på hösten finns det redan tecken på att Sannfinländarna som parti kan splittras då Soini är bunden till ett hårt regeringsprogram. Partiets vanliga medlemmar förhåller sig kritiskt mot regeringsprogrammet – inte bara Jussi Halla-aho och Olli Immonen.
Man minns Landsbygdspartiet och Veikko Vennamo. Då splittrades partiet. Fast Vennamo kritiserade de gamla partierna ”med hårda ord ” tillhörde Vennamo och Landsbygdspartiet i verkligheten samma gäng. I synnerhet då Pekka Vennamo fick en ministerportfölj.
Man kan väl fråga sig om Juha Sipilä har varit så slug att han har tagit Timo Soini och hans gäng med i regeringen och lärt sig från Vennamo-tiden. Då var ju Soini själv med som assistent inom Landsbygdspartiet.
Oppositionen inom Sannfinländarna är sannolikt mycket kritisk mot Soinis tandlösa EU-politik men måste nöja sig med Soinis linje som baserar sig i regeringsprogrammet. Man kan fråga sig om Sipilä hade en dold agenda då han tog Sannfinländarna med i regeringen.
Ralph Jaari
Politices magister, Helsingfors