Vissa arbeten produktivare än andra?

Samhälle Med anledning av rubriken ”Digital framtid kräver snabbhet” (HBL 21.9): Är vissa arbeten mera produktiva än andra? Är den som får vrida på kranen mer produktiv än de som står för flödet eller vattnet? Den enskilde arbetaren har sina förutsättningar, hur mycket som produceras beror på hur stor spade han får, men mest av i vilken slags hög han tillåts gräva.
Ur så kallade lågproduktiva arbeten kommer fortfarande allt som behövs för att leva; föda, tak över huvudet, infrastruktur, vård och hantverk. Kommer det ur högproduktiva administrativa och nu för tiden digitala jobb, annat än virtuella resultat och allt större inmutningar i produkten av de lågproduktivas arbete? Ska en idé som tagit en kortare eller längre stund att fundera fram, med grund i erhållen statligt finansierad utbildning, över huvud taget kunna mönsterskyddas eller patenteras? De som inte vill dela med sig av sina idéer gratis kan sitta i ett hörn och suga på dem tills det blir tråkigt. Idéer som är värdefulla för mänskligheten kommer alltid fram ändå.
En sällsynt obehaglig term tycker jag för övrigt är ”sämre lottade” som mest verkar användas av digitala ”lyckligt lottade” för att beskriva den stora analoga majoriteten som tjänar mindre än medelinkomsten.
Andrej Rados
Helsingfors