Förnya ligasystemet

Ishockey Nyligen bestämde Mestis att inte släppa något lag till FM-ligan fram till 2018. Sedan Jokerit lämnade FM-ligan för att spela i KHL har Sport och Kookoo fått stiga till ligan och Jukurit kommer också att få spela ligahockey nästa säsong. Besluten att just dessa lag har fått stiga till ligan har varit omdiskuterade.
Att låsa FM-ligan medför att lagen i Mestis spelar tre säsonger med bara prispengar i sikte. Det kommer knappast att öka mängden åskådare till matcherna i Mestis. FM-ligan kommer inte heller att bli lika intressant, lagen som ligger sist i ligan på våren kommer att sälja bort sina bästa spelare, medan åskådarna lyser med sin frånvaro, som man märkte på TPS’ matcher förra våren.
För att ligasystemet skulle bli rättvisare och göra matcherna mer spännande tycker jag att det sämsta laget i ligan borde falla ner direkt till Mestis och vinnaren i Mestis borde få stiga till ligan. Det lag som blir näst sist i ligan skulle kunna kvala mot tvåan i Mestis om plats i ligan. Då skulle ligalagen vara tvungna att spela bra säsongen ut för att hållas kvar i ligan och matcherna skulle locka mer publik.
Kookoo har också börjat säsongen bra i ligan och det visar också att lagen i Mestis har chanser att klara sig där, därför borde man inte låsa den. Om ett lag är tillräckligt bra för att spela i FM-ligan borde det inte hindras från att stiga. Ligasystemet borde ju styras genom resultaten på planen och inte via beslut i kabinetten.
Fredrik Sjöberg
Studerande, Kimito