Förståndet segrade i Kyrkslätt

Vattenförsörjning Vattenförsörjningslagen har, intill dess den reviderades senaste år, med största stränghet tvingat fastigheter att ansluta sig till centraliserad vattenförsörjning där kommunen fastställt ett vattenförsörjningsområde. Tvånget har gällt alla, även de som varken har behov eller vilja att ansluta sig.

Ett sådant fall, som tidigare omskrivits i HBL, är en fastighet i Kyrkslätt som hade gott eget vatten och vars avloppsvatten leddes till en sluten tank. Anslutningspriset till andelslaget var 13 000 euro. En rundlig siffra i och för sig, men anslutningen hade medfört våldsamma kostnader på grund av att massor av berg skulle sprängas för att möjliggöra anslutningen. Totalkostnaden landade enligt fastighetsägaren på hela 50 000 euro. Lagen stipulerar dock att man kan få en tidsbunden dispens med anslutningen om behovet är litet eller kostnaderna oskäliga.

Miljönämnden i Kyrkslätt hade den goda smaken att anse kostnaderna vara måttliga samt påpekade att man inte till 100 procent kunde garantera att inget avloppsvatten rann ut. Här måste jag nog fråga vilken garanti nämnden har för tätheten i andelslagets rörsystem.

Fastighetsägaren överklagade beslutet och förvaltningsdomstolen sände det tillbaka till kommunens miljönämnd för omprövning. Miljönämnden vidhöll ändå sitt beslut om anslutningstvång. Den argumenterade beslutet med att byggnadskostnaderna nog var överdrivna. Nämnden hade inhämtat ett expertutlåtande från vattenandelslaget som var indirekt part i saken och den som skulle få den ekonomiska nyttan av tvångsanslutningen. Här har man nog glömt både principer och den goda smaken.

Fastighetsägaren överklagade ytterligare en gång till förvaltningsdomstolen som ansåg att det vore oskäligt att tvinga fastigheten till anslutning. Detta till trots tas ärendet upp i miljönämnden med ett förslag att dispens inte skall ges. Nämndens vice ordförande föreslår dock att dispens beviljas på fem år. Förslaget vinner med rösterna 7 mot 2. Heder åt de medlemmarna i nämnden som hade bevarat sitt sunda förnuft. Miljösekreteraren såg sig nödgad att inlämna sin reservation till beslutet. Måste man för säkerhets skull plocka gröna poäng, fastän mot sunt förnuft?

I ett annat fall har man i Kyrkslätt mot diverse fastighetsägares uttryckliga vilja fastställt ett verksamhetsområde även på dessa fastigheters område. Fastighetsägarna har överklagat och verksamhetsområdet har inte trätt i kraft. Om och när verksamhetsområdet träder i kraft gäller den förnyade vattenförsörjningslagen som trädde i kraft i september 2014. Det betyder att fastigheter som har fungerande egna system inte behöver vare sig ansluta eller be om dispens. Här segrade inte förnuftet, men den förnyade lagens förnuft trädde i kraft.

Christer Nikander

Grankulla