Lagring mest intressant för privat produktion

Solenergi Arne Nylund skriver (HBL 28.9) om kostnader för olika energiproduktionsmetoder. I sina beräkningar inkluderar han stora kostnader för lagring av el producerad med vindkraft. Detta har inget att göra med verkligheten. Vindel lagras inte i dag eller i framtiden. Finland importerar mera än 20 procent av sin elenergi. All el som produceras i Finland minskar i teorin på elimporten och stärker därmed handelsbalansen. Elsystemet måste regleras hela tiden för att konsumtion och produktion är i balans. Konsumtionen per timme varierar normalt mellan 8 000 och 12 000 MW beroende på årstid. Den dygnsspecifika variationen är 2 000–3 000 MW per timme och regleras effektivt redan i dag.
Lagringen av elenergi är mest intressant för solpaneler för privat produktion, tvärtom till vad Arne Nylund framför. På dagen när ingen är hemma är produktionen bäst och överproduktionen av solel säljs till elnätet enligt spotpriset på cirka 35 euro per megawattimme. På kvällen när förbrukningen stiger köper samma hushåll el från nätet för cirka 120 euro per megawattimme inkluderande skatter och överföringsavgifter. I detta fall skulle lagringen av solel ge ekonomisk nytta. Bland annat elbiltillverkaren Tesla utvecklar och säljer lagringssystem för solel ämnat för småhus.
I övrigt är Nylunds beräkningar för approximerade för att ge en korrekt bild av de verkliga elproduktionskostnaderna. I EU-rapporten ”Subsidies and costs of EU energy” finns mera trovärdiga siffror som visar att vindkraftens elproduktionskostnader är lägre än kärnkraftens.
Patrik Holm
Ordförande
Vindkraftföreningen rf