Bästa sexualfostran finns i det egna samhället

Sexualitet Det var fint att läsa att HBL (28.9) på dagbokssidan lyfte upp på ett lättläst sätt ett mycket viktigt tema: att prata om sexualitet med barn. Artikeln baserade sig på publikationer från Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) som är en förening som arbetar i Sverige.
Vi vill dock belysa att det även finns inhemskt holistiskt material om sexualfostran som baserar sig på forskning och på WHO:s europeiska standarder på sexualfostran (2010) vilka Väestöliitto var med och utvecklade. Väestöliitto, en organisation som har verkat i över 70 år i Finland, och har en lång erfarenhet av utbildning inom sexualfostran, har gjort kartläggande forskning (2013–2014) med syfte att utreda föräldrars och professionellas upplevelser och tankar om och erfarenheter av sexualfostran för barn i åldern 0-6 år.
Kartläggningen visade att uppfattningen om småbarns sexualfostran är ojämn och långt beroende på de vuxnas egna värderingar, antaganden och normer. Hälften av småbarnsfostrare saknar direktiv och en del rätt ut vägrar att svara på barnens frågor. 70 procent av professionella samt 80 procent av föräldrar önskar kunskap, material och modeller som stöd för småbarns sexualuppfostran.
Vi vill här lyfta fram en del material som finns tillgängligt för både professionella och föräldrar även på svenska, för att motverka denna okunnighet. En viktig bok, Sexualiteten steg för steg, publicerades 2000 tillsammans med Utbildningsstyrelsen. Den erbjuder en inhemsk, heltäckande modell för sexualfostran baserad på känslor. Till den nya upplagan som utkommer denna höst har tillagts avsnitt om småbarns sexuella utveckling.
Inom Väestöliitto har centret för föräldraskap utvecklat mångsidigt material, bland annat bokserien Onnikujan kaverukset samt flera artiklar om barnens sexualfostran, tillgängliga på webbplatsen vaestoliitto.fi/lapsijaseksuaalisuus. Under hösten kommer en del av materialet även att översättas till svenska. En affisch, Stöda barnets utveckling, åldersenligt och utgående från barnets synvinkel, som publicerades i våras kommer under hösten att finnas översatt till svenska, engelska och tyska.
Genom att stödja och förbättra kunskapsnivån hos vuxna har man möjlighet att förbättra nivån på sexualfostran för barn under skolåldern. För att detta skall förverkligas är det viktigt att erbjuda läsarvänligt och tillgängligt material på båda inhemska språken till föräldrar och fostrare.
Susanne Ingman-Friberg
Barnmorska HYH, koordinator

Raisa Cacciatore
Barnpsykiater, sakkunnigläkare, chef för centret för föräldraskap

Väestöliitto