Samarbete ger bästa resultat

Finland Finnfunds vd Jaakko Kangasniemi säger i HBL (27.9) att det är vilseledande att koppla ihop de minskade biståndsanslagen med kapitaltillskottet till Finnfund. Han poängterar att en ökad satsning på fonden har förberetts i en längre tid och att det håller på att ske en förändring i tänkesättet inom utvecklingsbiståndet. Tendensen är att man i högre grad värdesätter projekt som utförs inom den privata sektorn i mottagarländerna.
Det är naturligtvis viktigt att finska företag kommer med på de internationella marknaderna i utvecklingsländerna, men verksamheten på dessa marknader utgör dock en utmaning. För att lyckas krävs det en stark lokalkunskap, goda kontakter med beslutsfattarna samt pålitliga samarbetspartners. I utvecklingsländer tar det en mycket längre tid att bygga upp partnerskap än vad vi är vana vid i Finland.
För att klara utmaningar behöver företagen biståndsorganisationer som World Vision vars arbete ger precis den typ av expertis på gräsrotsnivå som behövs på tillväxtmarknaden. World Vision arbetar globalt i nästan hundra länder med mer än 1 600 projekt. Biståndsprojekten varar i upptill 15 år. Under den tiden lär även de fattigaste samhällen att hjälpa sig själv och skapa en god grund för företagsverksamhet. Det finns redan goda kontakter med lokalsamhällen och beslutsfattarna. Genom att skära i biståndsanslagen försvåras samarbetet som byggts upp under en längre tid.
Finnfund betonar att de projekt som finansieras måste ha positiva utvecklings- och miljöeffekter. För att pengarna skall kunna användas på ett effektivt sätt som utvecklar lokal företagsamhet och de lokala samhällen behöver Finnfund hjälp med bedömningen av investerings beslut och evaluering. Särskilt i detta sammanhang behövs den lokalkunskap och expertis som biståndsorganisationer har byggt upp genom årtiondes arbete.
Weconomy företagssammarbetsmodell som World Vision Finland utvecklat i samarbete med Tekes och Aalto-universitetet har som målsättningen att gynna såväl det lokala samhället som de finländska företagen. Företagssamarbete baserar sig på en ansvarsfull och hållbar utveckling, som World Vision Finland använder för att förverkliga sitt huvudsyfte; att främja barnens rättigheter och utveckla deras levnadsförhållanden
För att få Finland att stiga måste vi lära oss att samarbeta mellan olika sektorer. Det innebär ett ansvarsfullt samarbete mellan företagen och biståndsorganisationer. Expertis finns!
Juha-Erkki Mäntyniemi
Innovationsledare

Annette Gothóni
Sakkunnig i barnens rättigheter

World Vision Finland