Bjälken i ögat

Facket På tal om bjälken i ögat tar Håkan Rönnqvist uppgifter ur någon kvällstidning och kallar dem vårdslöst felaktigt löner (HBL 25.9).
Lönerna har beslutats av den egna organisationen. Visst är de höginkomsttagare när lönerna är 2-5 gånger högre än de flesta heltidsanställda medlemmarnas löner. Organisationerna är stora med flera hundratusen medlemmar. Det råder ingen brist på arbete och krav på den nivån. Arbetstiden blir ofta orimligt lång när arbetstidslagen inte gäller dem.
Enligt uppgifter i massmedierna kom direktörerna för de stora börsnoterade företagen i Finland upp till rekordinkomster 2014 då de ökade fem gånger så mycket som löntagarnas inkomster i genomsnitt. Toppdirektörernas totala genomsnittsinkomster steg till 1,5 miljoner euro 2014. Därför har statsministerns krav på måttliga löner varit fullständigt meningslös. Beskattning är det enda sättet att jämna ut den skadliga inkomstklyftan mellan löntagarna och verkställande direktörerna. Ansvaret för Finlands ekonomi bör flyttas från låginkomsttagarna till höginkomsttagarna och skatteflykten beivras.
Bo Bäckström
Närpes