Är det någon vits med avtal?

Facket Det finns knappast någon i Finland som ifrågasätter fackets roll som försvarare av sina medlemmars rättigheter och intressen. Inte heller dess uppbyggnad som en demokratiskt styrd organisation. Nej, tvärtom har arbetstagarnas fackorganisationer en stor roll i samhället och som motpart till arbetsgivarnas organisationer. Det är dessa två motpoler som via gemensamma överenskomna avtal bildar den positiva kraft som för företagen framåt. Det är den kraften som kapar nya produkter, nya arbetsmetoder och nya arbetstillfällen.
Det jag i dagens läge efterlyser är att dessa organisationer inte skall sätta sig upp mot en lagligt vald riksdag och dess regering. Regeringen skall och hör alltid på olika parter vid lagberedning, men de skall inte ta order av någon annan än riksdagen. I dag är det naturligtvis svårare för fackorganisationerna när vi har en borgerlig regering och facket inte som under förra regeringen kan spela ut partierna mot varandra.
Det som är verkligt farligt är när fackliga representanter säger att kollektivavtalen garanterar arbetsfred så länge avtalen är i kraft, men hävdar samtidigt att avtalet om arbetsfred inte bryts fastän folk är borta från sina arbetsplatser för att protestera. Vem är det som betalar ett sådant förfarande, jo, fackets avtalspartner, som inte har något att göra med protesten. Ett av det viktigaste arbetsgivaren köper vid avtalsförhandlingar är arbetsfreden och den bör ovillkorligen respekteras.
Är det någon mening i framtiden med kollektivavtal om det går som FFC:s högsta chef Lauri Lyly uttryckte sig förra onsdagen i tidningen Pohjalainen: ”Man behöver inte vara någon märklig siare för att säga att transportbranschen ATK stoppar kollektivtrafiken och hamnarna ännu många gånger under lagberedningen” (min översättning).
Så länge brott mot den lagstadgade arbetsfreden inte beläggs med sådana bötesstraff som närmelsevis täcker skadorna som de olagliga strejkerna och frånvaro förorsakar har vi tydligen ingen som högaktar våra gemensamt ingångna arbetsavtal om arbetsfred i detta land.
Lars Gästgivars
Företagarråd, Korsholm