Utan offentlig sektor bryts välfärdsstatens fundament

Samhälle Varför är det så många medborgare som gärna använder offentliga välfärdstjänster som ändå fortfarande kritiserar den offentliga sektorn? Liksom den offentliga sektorns storlek skulle vara ett förhinder till den ekonomiska tillväxten eller orsak till att utförseln avtar. Utöver kritiken vill man också göra den offentliga sektorns arbetare till den ekonomiska nedgångens betalningsmän genom att skära ner färdigt lågavlönade arbetare och deras semestrar och tillägg.
Inom den offentliga sektorn går det bra efter alla omständigheter i jämförelse med flera andra sektorer. Kunder räcker till år efter år mer och mer och ändå har den offentliga sektorns enhetsarbetskostnader hållits rimliga. Kunderna har i huvudsak varit nöjda över den service de fått och negativ feedback har kommit endast på grund av bristen på resurser, som till exempel långa köer.
Jag tycker det är otroligt att tänka sig att offentliga tjänster helt kan ersättas med den privata sektorns tjänsteproduktion och på samma gång spara i kostnader. Den privata sektorns serviceproduktion grundar sig alltid på att ge vinst då den offentliga sektorn inte ens får göra vinst. Dessutom är det bra att observera att den privata sektorns serviceproduktion måste finansieras.
Om finansieringen förverkligas med skattemedel finns det redan varnande exempel på att den privata serviceproduktionen i det långa loppet skulle bli mycket dyrare för skattebetalaren än offentligt producerade tjänster. Om finansieringen förverkligas endast med kundavgifter ställs medborgarna enligt förmögenhet mot välfärdssamhällets principer i ojämlik ställning.
Varför social- och hälsovårdsservicekostnaderna växer år efter år beror inte på den offentliga sektorns ineffektivitet utan på att befolkningen åldras. Då blir servicerelationen och vårdens behov större från dag till dag. Man bör uppmärksamma att under nedgångens tid blir offentliga utgifter större och att medborgarna mer och mer hamnar under samhällets stöd.
Den offentliga sektorns servicestrukturer bör definitivt ventileras ibland. Det behöver inte betyda att service eller arbetstillfällen skärs ner utan en bättre organisering av servicestrukturerna. En god välfärdsstats skyldighet är att producera välfärdstjänster till hela befolkningen oberoende av ålder och förmögenhet. I en god välfärdsstat har alla rätt till utbildning och social- och hälsovårdsservice. Utan den offentliga sektorn och deras arbetare kommer denna välfärdsstats fundament beklagligen att brytas.
Kim Berg
Stadsfullmäktigeledamot (SDP)
Vasa