Ödesdigra följder

Vårddistrikt Regeringen kommer i det snaraste, enligt egen utsago senast inom oktober månad, att fastställa antalet vårddistrikt och vårddistriktens indelning. Det sannolika är att distrikten inte blir 19, utan avsevärt färre. Vad betyder det i så fall för oss svenskspråkiga i Österbotten?
Om antalet distrikt blir, låt oss säga 9-12 som nämnts, kommer det med stor säkerhet att ha konsekvenser för kommande beslut som berör olika områden inom regionförvaltningen. Österbottens svenskar delas nu som känt nu mellan två sjukvårdsdistrikt, Vasa och Mellersta Österbotten. Om den uppdelningen cementeras i kommande vårddistriktsindelning får vi en uppspjälkning som för cirka 13 000 med svenska som modersmål norrut i förvaltningsfrågor, bort från deras historiska hemort Österbotten. Redan då vårddistriktens antal fastslås finns det säkert en tanke på ministeriet om hur distrikten skall se ut. Allt annat är ologiskt. Politiker, vakna innan det är för sent! Kanske det också leder till ny indelning av valdistrikten?
Vi anser att trepunktsmodellen Vasa, Seinäjoki, Karleby bäst skulle garantera en god och förnuftig vård och omsorg, och svensk sammanhållning inom ett område som har samarbetserfarenheter och har historiskt fungerat som Regionplaneförbundet för Vasa län. De tre nuvarande centralsjukhusen skulle utgöra en triangel som kan fördela de tunga specialistfunktionerna ekonomiskt förnuftigt, inom avstånd som för befolkningen kan ses som acceptabla.
Vi hoppas att våra politiker i alla läger ser de sannolika konsekvenserna av vad en uppdelning av Österbotten skulle innebära. Gamla Vasa län under en hatt går att leva med, erfarenheter finns sedan tidigare. En uppspjälkning av den svenskspråkiga befolkningen leder till ödesdigra följder.
Nu är tid att handla.
Nils-Anders Granvik
Småbönders
Pehr Löv
Jakobstad