Samarbete är vägen framåt inom nätspelsbranschen

Nätspel I dag samlar vi på det åländska spelbolaget Paf den internationella nätspelsbranschen i Mariehamn för spelansvarskonferensen Paf Responsible Gaming Summit. Där lanserar vi ett för nätspelsbranschen unikt forskningssamarbete tillsammans med psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Samarbetet innebär att vi investerar 320 000 euro i ett fyraårigt forskningsprojekt som leds av den internationellt välmeriterade svenska psykologiprofessorn Per Carlbring. Projektet utgår från vår spelsajt paf.com och undersöker olika metoder för att motverka problemspelande och spelmissbruk på nätet.

Inom projektet undersöks bland annat vilka kommunikativa metoder på nätet som är mest effektiva för att öka andelen spelare som frivilligt väljer att sätta gränser i sitt spelande. Projektet undersöker även olika metoder för att kontakta nätspelare som bedöms ligga i riskzonen för problemspelande, liksom hur objektiv information kan användas för att öka medvetenheten om de individuella spelvanorna.

Målet med forskningsprojektet är att öka kunskaperna om metoder för att motverka problemspelande och spelmissbruk. Lärdomarna kommer användas i syfte att utveckla vår verksamhet, baserat på uppfattningen att spelansvarsfrågan är branschens viktigaste och mest komplexa utmaning.

Den filosofin är del av vårt DNA. Med vår relativt långa erfarenhet i den förhållandevis unga bransch som nätspelsindustrin faktiskt är, väljer vi nu att lägga ribban högt inför framtiden. Vår strävan är att vara bland de främsta i världen när det gäller spelansvar. Men vi väljer inte att stanna där.

I likhet med dagens spelansvarskonferens, med vilken vi vill skapa en mötesplats för internationellt kunskapsutbyte inom branschen gällande spelansvar, vill vi också dela med oss av resultaten och lärdomarna från forskningsprojektet. Öppenhet, samarbete och transparens är enligt oss tre nyckelfaktorer för att driva spelansvarsfrågan, och därmed också nätspelsbranschen, framåt. I det vill vi på Paf vara en drivande kraft.

Därför samlar vi i dag våra konkurrenter, forskare, politiker, lagstiftare, intresseorganisationer, medier och andra aktörer verksamma inom den internationella nätspelsbranschen för en heldagskonferens på temat spelansvar. Tillsammans med dem vill vi dela erfarenheter och ta del av insikter om spelansvar, spelproblem och spelmissbruk. Vi menar att samarbete är vägen framåt.

Med våra konkurrenter konkurrerar vi om kunder, inte om spelansvarstagande och metoder för att stävja problemspelande och spelmissbruk. Just därför är alla välkomna till vår spelansvarskonferens. Vi är övertygade om att vi alla kan lära av varandra när det gäller spelansvarsfrågan. Det är något som kan vara lätt att glömma bort i tider som dessa.

Sedan en tid tillbaka är det vedertaget att verkligheten sprungit ifrån lagstiftningen. Inte minst genom den tekniska utvecklingen som medför att en ökande del av spelandet på nätet sker över nationsgränserna.

För vår del kan därför förändringens vindar sägas blåsa både från öst och väst. I Finland har man nyligen beslutat att stärka monopolet, medan man i Sverige flaggar för att öppna spelmarknaden för konkurrens. Oavsett vilket system eller lösning som förespråkas i debatten används ofta spelansvarsfrågan som ett slagträ. Det tycker vi är olyckligt.

Vi bedriver verksamhet på flertalet olika europeiska marknader med varierande marknadsförutsättningar. Vissa har till och med gått från monopol till licens. Det har gett oss en unik inblick och viktig lärdom – att graden av ansvarstagande åtminstone för oss är densamma oavsett var i världen vi verkar, oberoende av rådande marknadsförutsättningar.

För oss är spelansvar ett fundament för en långsiktigt hållbar verksamhet. Men för att utvecklas och driva frågan framåt är vi övertygade om att branschen och alla dess intressenter måste göra det tillsammans. Här hoppas och tror vi kunna bidra med mycket. Vi tror nämligen att det gynnar oss, nätspelsbranschen och folkhälsan i stort.

Anders Ingves

VD, Paf (Ålands penningautomatförening)