Atomkraft i Finland tål inte dagsljus

Energi Energipolitiken ute i stora världen avslöjar att Finlands regering, inte bara gällande social välfärd, utan även beträffande energiförsörjningen, bedriver en bakåtsträvande och korrupt politik.
Franska Arevas OL 3 EPR-reaktor i Olkiluoto står och stampar på samma ställe. EPR-reaktorn i Frankrike är lika drabbad av förseningar, kostnadsökningar, tekniska problem. EPR-byggprojektet, som Areva hoppas på i England, fick i augusti hård kritik från auktoritativt håll i England i tidningarna Sunday Times och Guardian. Paul Massara, vd för det stora engelska energiföretaget RWE Power säger om Hinkley Point ”Vi kommer att se tillbaka och inse att atomkraft var ett dyrt misstag”.
Massara efterlyser grundandet av en ”energibyrå” för att utreda om Hinkley och andra storprojekt är vettiga då man beaktar de förändringar som sveper fram inom energiindustrin, från snabbt sjunkande pris på grön energi till smarta hem och apparater som minskar energiförbrukningen. Enligt Massara kommer energiindustrin om tio år att se mycket annorlunda ut tack vare de teknologiska förändringarna. Analytiker vid storbanken HSBC beskriver EPR-modellen som för stor, för dyr, oprövad och med blek framtid.
I Finland tog tv-programmet MOT (14.9) förtjänstfullt upp svidande kritik mot Finlands energipolitik framförd av en finsk professorsgrupp, bestående av nio synnerligen betrodda, utomlands högt uppskattade experter inom energisektorn. Budskapet var bland annat att Finland förlorar tiotusentals arbetstillfällen genom att satsa på atomkraft, besluten om atomkraft fattas i snäva kretsar, Finland ligger långt bakom i utvecklingen av nya energiformer. MOT lyfte även fram Kotka Energi som sedan 2003 har satsat på grön energiproduktion. Företagets omsättning 2014 var 44 miljoner euro, vinsten 7 miljoner, de anställdas antal har fördubblats på tio år.
Varför låter våra politiska beslutsfattare det penningslukande tekniska missfostret Olkiluoto 3 rulla vidare?
Varför tillåts Fennovoima/Rosatom fortsätta med projektet i Pyhäjoki? Våra beslutsfattare är väl inte totalt oinformerade om världens gång. Alltså driver de en politik som inte tål dagsljus. Det gäller inte bara Jukka Laaksonen som hoppade från Strålsäkerhetscentralen till Rosatom Overseas. Rysslands ambassadör i Finland var direktör för Kurachov-institutet för Atomkraft (1994–2001), atomenergiminister och direktör för Rosatom 2001–2005. Enligt Iltalehti (17.9) har både Fortum, president Sauli Niinistö och regeringen låtit sig styras av ryska påtryckningar beträffande Fennovoimas ryska reaktor. Hela affären stinker.
I Turkiet har chefen för Akkuyu atomkraftsprojekt Faruk Uzel lämnat sin post. Han anser att kraftverket inte skall byggas av Rosatom som är ett oprofessionellt företag. Vid en presskonferens nämnde han misstag som gjorts. Han ansåg företagets mentalitet utgöra ett stort hot för sitt land och berättade att han blivit både hotad och misskrediterad av Rosatom helt utan fog.
Finlands regering driver korrupta intressen som är en skam för vårt land.
Ulla Klötzer
Kvinnor mot atomkraft