Är det vettigt?

Samhälle Det har under åren getts förmåner, som alla är bra, men som landet inte har råd med.
Folkskolan var gratis, men i läroverken betalade man terminsavgifter och böcker måste var och en betala själv. Så kom grundskolan och allt skulle vara gratis för eleverna. Det fanns inget som studiestöd. Man fick jobba och ta studielån.
På 1950-talet fick man efter ett års jobb två veckor semester, efter fem år tre veckor och efter tio år fyra veckor. Nu får alla minst fyra veckor efter ett års tjänst och en del ännu mera. Så kom det verkligen idiotiska: man skulle få betalt för att man hade haft ledigt.
Moderskapsledigheten var två månader, på 1970-talet blev det sex månader och har ökat sedan dess och så har det kommit vårdledighet till. Kommunal dagvård var få förunnat. Man måste betala dyr privatvård. Nu skall alla ha rätt till kommunal dagvård ,också fast ena föräldern är hemma med ett annat barn.
Det finns mycket annat som är bra och väl unnat, men då landet inte har råd borde man rimligtvis minska på något, men ack och ve. Då blir det protester, demonstrationer och strejker, som kostar landet stora summor.
Är det vettigt?
Ragnhild Österman
Helsingfors