Svårt möta efterfrågan

Skyddshem Skyddshemstemat har under den senaste veckan uppmärksammats i HBL både som ledare (12.9) och nyhetsreportage (16.9). Bägge texter understryker bristen på skyddshemsplatser i Finland; 386 skyddshemsplatser saknas i vårt land och enligt Istanbulkonventionen mot familjevåld är rekommendationen för Finlands del 500 platser. Efterfrågan till skyddshemmen har ökat då det inte mera krävs en betalningsförbindelse från kommunen.
Enligt Riitta Särkelä, generalsekreterare på Förbundet för mödra- och skyddshem, finns det beredskap att utvidga med fler platser men finansieringen tryter. Det är staten som finansierar skyddshemmen. Tyvärr finns det inte kapacitet att möta efterfrågan då staten inte ökar finansieringen. Men kan problemet lösas enbart med att öka antalet skyddshemplatser? Minst lika viktigt som att öka antalet skyddshemsplatser är att fokus även riktas mot preventiva stödinterventioner inom öppenvården: genom att i ett tidigt skede stödja föräldraskapet och hjälpa familjen, göra hembesök.
Och, ifall att krisen står för dörren, ge möjligheten för familjen att erhålla terapi. Välfungerande öppenvårdstjänster inverkar på hela familjens välbefinnande och kan även bespara antalet skyddshemsplatser.
Marie Lindfors-Airas
Familjepsykoterapeut, Sjundeå