Nej, Finland är inte mångkulturellt

Mångkultur I ett inlägg (HBL 17.9) kritiserar Lotta Österberg-Englund de åsikter jag framförde i en debattartikel (HBL 29.8). Jag hävdade, kort sagt, att Finland är ett av världens mest monokulturella länder. Österberg-Englund menar dels att det inte finns någon ”äkta finländsk kultur”, dels att var och en borde få behålla sin ”kulturella särart”. Hur skall detta förstås? Menar hon att flyktingarna som kommer hit har en ”kulturell särart” medan vi inte har det? Hon har tydligen inte tänkt igenom frågan. I det avseendet är hon inte ensam. Begreppsförvirringen och okunnigheten i medierna tycks vara ganska kompakt.
Är det då inte uppenbart att det faktiskt finns en mängd kulturer inom våra gränser? Samerna, romerna och till och med finlandssvenskarna utgör väl skilda kulturer? Och varför inte också karelarna och österbottningarna? Och judarna, om än de är en mycket liten grupp! Visar inte alla dessa restauranger med kinesisk, indisk, mexikansk och framför allt hamburgare och Coca-Cola att Finland blir alltmer mångkulturellt?
Nej, det är faktiskt tvärtom. Tendensen i vårt land liksom i den övriga världen är att de kulturella särdragen dör bort. Samerna, romerna, finlandssvenskarna, österbottningarna, judarna etcetera går i samma skolor med samma ideologi, jobbar med samma yrken, har samma intressen, klär sig som de flesta andra och så vidare.
Vad är det då som kännetecknar en kultur? Det är livsstilen, sättet att leva och i främsta hand moral och värderingar. Yttre kännetecken som klädedräkt och vad man äter är sekundärt. Man blir inte kines genom att lära sig äta ris med pinnar.
Österberg-Englund har rätt i att det inte finns någon ”äkta finländsk kultur”. Men självklart finns det en ganska enhetlig finländsk kultur som vi alla är en del av. En kultur är som en organism. Den förändras ständigt, anpassar sig till en evigt föränderlig omgivning. Själv har jag med stort intresse följt med hur den finländska kulturen förändrats under de senaste 50 åren. Det sätt att leva, de värderingar och ideal som var rådande i min ungdom är på utdöende. Exemplen är otaliga. På den tiden läste man till exempel massor av böcker.
Kulturerna förändras snabbare än någonsin. Tidigare drevs förändringarna av industrialiseringen, i dag är det datoriseringen och globaliseringen av ekonomin som ytterligare ökar förändringen. Alla kulturella särdrag slipas bort. Vi sitter alla framför likadana datorer och kommunicerar på engelska medan vi äter industriproducerad mat och är klädda i kläder producerade i enorma mängder i låglöneländer. Vi ser samma filmer och tv-såpor. Inom EU är det en helt medveten politik att skapa gemensamma regelverk, en gemensam moral och värderingar som alla borde följa.
De flyktingar som kommer hit är tvungna att anpassa sig till allt detta. Att de, som Österberg-Englund tydligen önskar, skulle kunna behålla sin ”kulturella särart” är mest bara naiva drömmar. De måste följa vår läroplan, jobba enligt våra regler, följa våra lagar, överta våra ideal om jämlikhet, synen på samliv och familj, synen på religiös tolerans och yttrandefrihet och så vidare. Ju snabbare de anpassar sig desto lättare blir livet för dem.
Hans Rosing
Samhällsfilosof, Västanfjärd