Hur göra?

Samhälle Paul Lillrank träffar huvudet på spiken när han beskriver dagens Finland i sin I dag-kolumn (HBL 18.9), men tyvärr är det bara upplägget. Hur föreslår han att vi skall lösa problemen? Ingen vill ge bort förmåner som redan uppnåtts eller stå i första ledet i striden mot krig och terror. Hur gör man då?
Peter Blomberg
Esbo

Svar Ingen vill ge bort förmåner frivilligt. Forskningen har visat att det psykologiska obehaget från att tvingas avstå från något man redan fått är tre gånger starkare än välbefinnande ifrån att få något nytt. Därför är stagnation regeln och framsteg undantaget i världshistorien.
Återstår två sätt. Det första är att någon kommer och tvingar bort förmånerna. Så har det gått med Nokia och tusentals finländska arbetstillfällen. I Grekland var det trojkan.
Det andra är visionärt ledarskap. Efter ökenvandringen kommer det förlovade landet. Den som spar han har. Vem kan trovärdigt övertyga folket att en liten besparing nu är bättre än en jättestor senare? Ännu bättre, avstå nu så kommer det att bli bättre sedan.
Paul Lillrank
I dag-kolumnist