Slopa ersättningen!

Semesterersättning Äntligen har också semesterersättningen seriöst tagits upp som ett möjligt alternativ i regeringens ekonomiska nedskärningsprogram. Bakgrunden till semesterersättningen borde starkt lyftas fram, som en logisk motivering till slopandet av den i sin helhet.
Ersättningen infördes under 1980-talets högkonjunktur för att säkerställa en tillräcklig arbetskraft. Industrin gick på höga varv efter att ha klarat av det tuffa 1970-talet då energikrisen hade slagit till med ökad arbetslöshet, vilket också resulterade i en ökad utflyttning till Sverige.
Semesterersättningen var ett sätt att öka tillgången till arbetskraft. Den är uttryckligen en undantagslösning under en högkonjunktur! Därför borde den ha dragits in redan under 1990-talets tunga lågkonjunktur då Esko Ahos regering kämpade med sparåtgärder.
Indragningen av semesterpengen drabbar endast dem som har ett jobb. Den drabbar var och en i proportion till den egna lönen. Månadslönen löper som förut. Semesterersättningen utgör en färdigt uträknad klumpsumma. Indragningen skulle lätta på trycket gällande de smärtsammaste sparåtgärderna. Näringslivet skulle påverkas positivt, möjligheterna till att skapa nya arbetstillfällen skulle öka.
Lagar som inte är i tiden skall upplösas och ge plats åt nya som är anpassade till den tid vi lever i.
Birgitta Bröckl
Politices magister, Pargas