Facklig vetorätt över riksdagen?

Samhälle Vart fjärde år går vi till val för att välja riksdag som skall stifta styrande lagar för landet. Riksdagen väljer sedan en regering som handhar den operativa verksamheten. Det är vid dessa val Finlands folk avger sin röst och sitt förtroende åt den person och de partier som de vill skall sköta landet under fyra år framåt.

Vi bildar också andra föreningar och förbund som samlar oss finländare kring olika intressen. Till dessa hör olika organisationer. En del representerar olika grupper arbetstagare och en annan del olika grupper arbetsgivare. Det är dessa två parter som skall komma överens om löner och arbetsvillkor på arbetsplatserna med beaktande av rådande lagar, för sina medlemmar. Så är det meningen. Men så är inte fallet, i Finland lagstadgas alla avtal att gälla alla oberoende om man är fackansluten som arbetstagare eller arbetsgivare. Dessa parters överenskommelser skall följas av alla. Detta system är Finland mig veterligen ganska ensamt om i Europa.

Det som nu sker är att fackorganisationerna protesterar mot en lagligt vald riksdag och dess regerings lagförslag. Att protestera mot olika lagförslag och vara av annan åsikt hör till demokratins spelregler. Men att fackföreningarna uppmanar sina medlemmar direkt eller indirekt att gå ut i strejk riktad mot en lagligt vald regerings lagförslag hör inte till de demokratiska spelreglerna. Här bryter fackorganisationerna avtal om arbetsfred som de överenskommit om, alltså bryter man mot finländsk lag.

Det är klart att regering och riksdag skall höra på alla medborgarorganisationer dit även arbetsmarknadsorganisationerna hör, dessutom som en av de största, men regeringen skall inte ta order av utomstående. Regeringen får sitt förtroende av riksdagen genom folket och inte av någon annan. Trepartssamarbetet och förhandlingarna har många gånger varit givande, men de vapen fackföreningsbossarna nu tar till mot riksdag och regering när de inte får sin vilja igenom talar sitt tydliga maktspråk.
Är vi därför ännu riktigt mogna för att följa spelreglerna i en fullödig demokrati? Det är den kampen som nu begås och jag hoppas att alla förstår allvaret i det som nu pågår i Finland. Är det den av Finlands folk valda riksdagen som skall fastställa de finländska lagarna, eller är det facket, som skall ha vetorätt över riksdagen. Det är detta det handlar om.

Lars Gästgivars

Företagarråd, Korsholm