För högt pris?

Konkurrensförmåga Dagens stora fråga är hur vi skall förbättra vår konkurrensförmåga. Landets regering har meddelat vilka åtgärder den ämnar vidta ifall inte arbetsmarknadsparterna kommer med ett bättre förslag. Alternativa lösningar sökes febrilt inte bara inom arbetsmarknadssektorn utan också i mindre kretsar. Ett förslag som vunnit ganska stor förståelse är en sänkning av semesterpenningen. Detta för att den drabbar alla arbetstagare på ett enhetligt sätt.
Förslaget har lett mina tankar till ett liknande förslag. Man kunde till exempel ändra pensionslagarna temporärt för exempelvis tre år så att pensionskoefficienten och också pensionsavgiften under dessa tre år sänks med en tredjedel.
En sänkning av pensionsavgiften skulle förbättra arbetstagarens köpkraft och sänka arbetsgivarens lönekostnader. För arbetstagaren skulle det betyda knappa 2 procentenheter lägre avgift och för arbetsgivaren drygt 6 procentenheter.
Sänkningen skulle också ha positiv inverkan för både staten och kommunerna då skatteintäkterna skulle öka på grund av att avdraget för pensionsavgiften då är mindre.
Vilket blir priset för att få lönekostnaderna att sjunka, samtidigt som köpkraften skulle förbättras och skatteintäkterna öka?
Sänkningen av pensionsavgiften skulle för pensionsförsäkringsbolagen innebära mindre inkomster. De skulle då bli tvungna att lappa inkomstbortfallet genom större uttag från de egna fonderna. Detta egna ”vipplån” skulle de få tillbaka i takt med att dagens arbetstagare går i pension.
För arbetstagaren skulle priset för en förbättrad köpkraft och för ett deltagande i lösandet av dagens ekonomiska kris märkas när han eller hon går i pension. Den införtjänade pensionen från tiden med lägre pensionsavgift blir då också lägre. Den lägre pensionsavgiften för de tre åren betyder för en person med en månadslön på 2 000 euro ett knappt 40 euro stort tillägg per månad under denna tid, men också att bruttopensions storlek kommer att vara 30 euro lägre per månad.
Är detta ett för högt pris att betala?
Bjarne Kallis
Karleby