Håller regeringen kompassen upp och ner?

Finland Finlands trehövdade ledargarnityr verkar styra helt och hållet bort från sina egna mål. Tre flagranta helt oförstående beslut har följt på några välkomna förnuftiga målsättningar. De tre följande exemplen har i varje fall jag svårt att greppa.

Flyktingpolitiken: Regeringen har uttryckt sin vilja att hjälpa flyktingar på deras hemort och på det sättet försöka minska på flyktingströmmarna.

Vad beslutar regeringen då – jo att kraftigt minska anslagen för de organisationer som arbetar för att förbättra situationen på hemmaplan. I stället satsar man pengarna på någon slags affärsverksamhet, som troligtvis stöder andra än de verkligt hjälpbehövande.

Arbetslösheten: Väl medvetna om den ökande arbetslösheten i Finland beslutar regeringen i sin vishet att ytterligare öka arbetsbördan för de redan anställda genom kortare semestrar med mera. Hur detta kan ge arbete åt de arbetslösa är oförklarligt. Och eftersom beslutet dessutom drabbar offentligt anställda och den inhemska handeln och efterfrågan kan det knappast hjälpa exportindustrins konkurrenskraft.

Till råga på allt besluts att ministrarna frivilligt permitterar sig, de som verkligen skulle behöva all tid i världen för att komma på lösningar på Finlands ekonomiska problem. Goda ansvarsfulla ledare skulle minska sina löner och arbeta mera! Arbetsgivarna likaså.

Undervisning: Det strategiska målet skapa nya affärsidéer, nya företag och bättre konkurrenskraft genom flera och bättre utbildade arbetande personer förverkligas genom att skära bort resurser från utbildningen. Hur mindre resurser kan förbättra utbildningsnivån förblir en gåta.

Åtgärderna påminner mig om trafikarrangemanget i Stockholm på 1980-talet. För att komma till ett mål som syntes till höger måste man svänga till vänster på grund av alla enkelriktade gator. I vår ekonomiska kris måste man följa expertisen enkelriktade råd och göra tvärtemot det som skulle leda till målet. Finlands modell tycks fortfarande vara att göra fort och fel än rätt på sikt.

Jacob-Hendrik Fellman

Filosofie licentiat, Korpoström