Undvik träsket

Finland Medborgarna har nog dagligen blivit upplysta om att vi är på våg att glida i träsket, men ingen har konkret berättat vad det betyder för den enskilda individen att vara där. Majoriteten av befolkningen anser att vi nu har det ganska bra och att statsminister Juha Sipiläs besparingar och krav på förbättring av industrins konkurrenskraft bara försämrar dagens situation. Oppositionen inser inte att om vi nu gör relativt små nedskärningar kan vi kanske undvika att hamna i träsket. Det vore viktigt att regeringen kraftigt skulle upplysa medborgarna om alternativet till nedskärningarna.
Finlands skickligaste ekonomiexperter borde gemensamt komma med ett synligt budskap om vad som händer då lånekranen stryps, då räntorna på statslånen stiger till Greklands nivå, då medel för pensioner inte finns, då inga understöd kan betalas och arbetslöshetsunderstöden blir ett minne blott.
Vi har redan nu alltför många exempel på företag som måste flytta till företagsvänligare länder för att existera. Droppen i bägaren är nog att Finlands kronjuvel Arabia måste följa så många andras exempel. Om medborgarna kunde få information om att regeringen, med Sipilä i spetsen, kämpar för deras eget bästa kunde han ha en liten, men dock möjlighet att vända på det sluttande planet.
Heinz Ramm-Schmidt
Helsingfors