Notera också nackdelarna

Invandring Maria Gestrin-Hagner skriver (HBL 11.9) att Ilmarinen-direktören Jaakko Kiander deklarerar att ”invandringen är ett gyllene tillfälle för Finland att förbättra landets ekonomi och halvera hållbarhetsgapet”. Detta var också i princip kontentan av den största rubriken över artikeln.
Men. Vad han sa – och vad som fanns med i en mindre rubrik – var att detta gäller om invandrarna får jobb.
Det är otroligt viktigt att ordet ”om” finns med när man diskuterar de ekonomiska konsekvenserna av invandringen eftersom det måste vara klart för alla att vem som helst är en belastning för samhället om han eller hon inte genererar skatteinkomster som åtminstone täcker de kostnader för samhället som han eller hon åstadkommer.
Alltför ofta skriver man om de möjliga fördelarna med ökad immigration utan att bry sig om att nämna de möjliga nackdelarna. Kan man kanske hoppas att HBL i framtiden intar en mera balanserad ställning – även i rubrikerna? Då skulle det kanske uppstå en nödvändig debatt över varför vissa finländska arbetsgivare inte anställer människor från vissa länder, oavsett deras lämplighet för jobbet.
Mike Walsh
Esbo