Katastrofal ungdomsarbetslöshet

Samhälle Från 18 000 arbetslösa ungdomar 2008 och 45 000 2013 gick i  juli var femte ungdom arbetslös, eller över 100 000.  Enligt arbetsministerns åsikt är detta ”Finlands största problem”.

Vid förra ekonomiska djupdykningen i början av 1990-talet var det precis samma sak. Den gången bedrev arbetskraftsmyndigheterna en kampanj att göra de arbetslösa unga till företagare. För huvuddelen av de nya floristerna eller blomkioskägarna, eller vad det kunde handla om, avslutades verksamheten via egen eller andras försorg då bidragspengarna var slut och businessen inte bar sig. Men då fanns det inte längre rum för dem inom arbetslöshetsskyddet; en avdankad företagare har inget där att hämta.

Förhoppningsvis faller inte myndigheterna denna gång för samma frestelse, utan underlättar i stället anställningsvillkoren, speciellt vid kortare anställningstider. Det finns hur mycket jobb som helst ogjort i vårt land. Småföretagen är de som har flest anställda inom den privata sektorn. De sysselsätter nu omkring 863 000 och de större företagen 524 000. Tre fjärdedelar av nya arbetstillfällen skapas i de mindre företagen.

Den största bromsklossen för de mindre företagen att nyanställa är de lagstadgade branschvisa kollektivavtalen som stadgar att en ungdom måste avlönas fullt ut som vilken ordinarie anställd som helst. Praktikantplatser går visserligen att ordna, men det är en helt annan sak.  Fackföreningarna har därmed kallsinnigt stängt ut ungdomarna från arbetslivet. Det finns tusentals småföretagare som däremot håller på att arbeta ihjäl sig och gärna anställer någon för kortare eller längre tid, men att kontinuerligt öka arbetskostnaderna med 100 procent går inte alltid.

Varför då inte ändra lite på lagen så att de lagstadgade kollektivavtalen inte gäller företag under 10-15 anställda? Samtidigt införa ett flexiblare system, i likhet med Danmark, att då en arbetslös tar ett korttidsjobb göra en anmälan till arbetskraftsbyrån som inställer ersättningen fram till ny anmälan om att jobbet är gjort. Inga nya utredningar och ingen ny karantän utan ersättning.

Håkan P-H Rönnqvist

Företagare i över 40 år, Malax