Konstruktivt oppositionsparti

SFP Ronny Rönnqvist diskuterar SFP:s oppositionspolitik (HBL , VN, ÖN 10.9). Det är fint att det bland SFP-väljarna finns aktivt intresse för partiets arbete, och en konstruktiv debatt är alltid välkommen. Partiet har fått mycket positiv respons för sin tydliga kritik gentemot de klavertramp regeringspartierna gjort. Samtidigt kan Rönnqvist ha rätt i att kritiken blivit dominerande i medierapporteringen framför de alternativa åtgärder vår konstruktiva oppositionspolitik bygger på. Å andra sidan har klavertrampen varit ovanligt många till antalet och många av speciellt sannfinländarnas uttalanden har varit sällsynt uppseendeväckande.
Svenska folkpartiet har alltid stått för en ärlig politik. Som konstruktivt oppositionsparti röstar vi inte mot regeringen då den för en god politik, men vi kritiserar den då den för en dålig politik. Finland kan inte spara sig ur den ekonomiska krisen utan att våra barn hamnar i ännu värre skuldspiral. Därför har partiordförande Carl Haglund bland annat gett sitt stöd åt flera av regeringens ekonomiska initiativ. Ett färskt exempel är en del av de arbetsmarknadsreformer som nu förestår. Samtidigt motsätter vi oss starkt regeringens förslag på nedskärningar i utbildningen, samt bekymrar oss för könskonsekvenserna som arbetsmarknadsreformerna har.
Rönnqvist tycks för sin del ha missförstått Haglunds uttalanden om försvaret av Åland. Vad Ottawa-avtalet beträffar är Haglunds uttalanden om återinförandet av infanteriminorna det enda ärliga och realistiska beskedet. På samma sätt var försvarsmaktsreformen alldeles nödvändig förra valperioden och reformen har också gått i mål som en av de få förverkligade och lyckade reformerna av den offentliga sektorn på senare år.
Niklas Mannfolk
Presschef
Svenska folkpartiet i Finland